Birazda Haberler

12 Ocak 2011 Çarşamba

KimYa HeryeRde???

Blog ismime ithafen bir yazı olsun istedim ilk yazılarımdan birinin.Ama merak etmeyin çokta sıkmıycam sizi sürekli kimyadan bahsederek.Biliyorum ki birçoğumuz okul yıllarında(veya hala) çokta hoşlanmadığı bir dersti KimYa. Sadece ufak tefek hayatımızın içinde olan ama göremediğimiz,bazen merak ettiğimiz,bazen keşke olmasaydı dediğimiz bazense iyiki varmış dediğimiz herşeyin sırrı kimyadır.
Defter yani kağıt  selüloz denen hammaddeden yapılır.Ağaçlarda, yapraklarda bulunur.
Nişasta ve selüloz, her ikisi de aslında binlerce glikozun biraraya gelmesiyle oluşmaktadır ama tek farkı, iki glikoz arasında oluşan bağın farklılığı. Ve vucudumuzdaki enzimler, nişastadaki glikozları koparabiliyor ama selülozdakileri koparamıyor ve böylece sindiremiyoruz.


Asetat Kağıdı yani asetat dediğimiz şeffaf kağıtlarda selülozdur.Ama selüloz moleküllerindeki hidroksi gruplarına asetil grubu bağlanmıştır.Bu yüzden genel ismi asetat olarak kalmıştır. Teknik ismi, ingilizce tranperancy, türkçe ise saydam ya da seffaf kağıttır.



Aspirin- insanlar hastalıklardan ve ağrılardan kurtulmak için binlerce yıl bitki özlerinden yapılmış ilaçları çiğnemiş yada yutmuş. 1800’lü yılların ortalarında kimya ile uğraşan devrim bilim adamları söğüt ağacının kabuğunda salisilik asit olduğunu bulmuşlardır. 1899 yılında Almanya’nın Bayer Firması salisilik asitten aspirin adlı ilacı üretmeye başlamıştır.



Çikolata-aslinda cikolata yapiminda kullanilan kakaonun ana alkaloidi olan ve bol miktarda bulunan theobromine`nin ismi, kakao bitkisinin latince isminde gelmektedir. theobroma cacao. Theobromine`in insanlar üzerindeki etkisi kafeine cok benzer ama daha az etkilidir. Hafif diüretik ve uyarici etkiye sahiptir. Bu özelligi sayesinde ilac olarak kullanilmasinin yanisira, damarlarini genisletme özelliginden dolayi yüksek tansiyon tedavisinde de kullanilir. Cikolatanin hafiften mutlu edici etkisi oldugu da genelde bilinen bir özelliktir. Bunun baslica nedeni icerdigi fenil etilamin molekülüdür. Normalde de beyinde bulunan bir maddedir. Bu molekül beyinden mutluluk ve heyecan verici maddelerin salgilanmasina yardimci olmaktadir. Yapilan testlere göre fenil etilaminin büyük bir kısmı beyine ulaşmadan bozunmaktadir ve ne kadarının beyine ulaştığı konusunda pek bir sonuç bulunamamıştır.

Acı -Jelapeno veya herhangi bir acı biber cinsini yediğimizde ağzımız yanar. Bu yanmanın sebebi bieberdeki organik bir bileşik olan kapsaisin'dir. Bu bileşik acı ve yakıcıdır. Ancak tükrük salgısını başlatarak sindirime yardımcı olur.




Helyum havadan çok daha hafif bir gazdır. Tepkimeye girmez. Bu nedenle balon,zeplinlerin ve dalış tüplerinin doldurulmasında kullanılır. Hidrojen havada patlayabildiği için helyum tercih edilir..








Kaynak : Genel kimya bilgileri

Hiç yorum yok: