Birazda Haberler

3 Şubat 2011 Perşembe

Bozaaaaaaa Bozacı Geldi Hanımmmm :)))))

Eskinin İstanbul’unun en değerli geleneklerinden biridir boza.Elinde güğüm, belinde bardaklık, akşamları sokak sokak arşınlayan Arnavut bozacılar. Satıcı belki de kendi yaptığı bozayı satar ama sesi hep aynı yanık tonda çıkar; “Booozaaa...Bozaaacııııı!...”.Kış akşamları sokaktan gelirdi sesleri benim çocukluğumda.Artık kalmadı tabii anılarımızda kaldı sadece.Ve tabii annelerimizin yaptığı bazı evlerde.Ama "Vefa Bozacısı" hala o antik mekanında ayakta kalmaya devam ediyor yıllara inat.


                                         

İçinde binbir çeşit vitamin ve güç verici nesnenin bulunduğu, günümüzün çeşit çeşit içeceklerine rağmen sıradan, yapımı son derece basit boza, İstanbul’un en eski semtlerinden biriyle özdeşleşip, 130 yıldır Vefa Bozası adıyla şöhretini sürdürüyor.



Boza; darı irmiği su ve şekerden üretilir.
Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri bulunur. Boza, mayalanması sırasında laktik asit üretir. Ender gıda maddelerinde bulunan bu asit çok değerli olup, hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye edilir. Kolera hastalığının tedavisinde son derece etkilidir.

İçeri adım attığınız an eskilerde hissettiyor kendini mekan.İç dizaynı o yıllardan kalma taş mermerler,otantik raflar,aynalar,daracık bir mekan masalar içiçe samimi bir ortam.Ve tabii o keskin,nemli,ekşimtrak koku.

İstanbullu olupta Vefa Boza cısına görmeyenleriniz varsa kısa bir ziyaret edip damaklarınızı şenlendirmenizi öneririm özelliklede bu kış akşamlarında.
Kocaman Sevgilerrrr♥








          
                  


5 yorum:

Funda Ceyhan dedi ki...

Çok severim bende aslında ama sen söyleyince farkettim canım uzun zamandır unuttuk tadını valla :)

mine dedi ki...

bozayla ilgili çok şeker anılarım var güzel günlerdi ... artık pek içmiyoruz...

Adsız dedi ki...

Boza hiç içmedim seveceğim bir lezzet değil gibi geliyor , ama içinlere çok özenirim ,afiyet olsun şekerimmm, çok güzel olmuş paylaşımınnn:)) mucksss

kalpkurabiye dedi ki...

Aylincim kesinlikle en güzel istanbul geleneklerinden vefa bozası:)

Yaşamın Kimyası dedi ki...

Çok saolun şekerler :)))